Zilver testen met toetswater en toetssteen:
Deze zilver toetsmethode is de meest gebruikelijke van al het bovenstaande, en ook erg toegankelijk. U kunt tegenwoordig vrij goedkoop setjes toetswater en toetssteen bestellen op het internet om deze methode toe te passen. Let hier wel mee op, gezien de goedkopere varianten niet altijd betrouwbaar zijn. Het werkt als volgt: u krast met het zilveren item op de toetssteen totdat er een streep zichtbaar wordt. Vervolgens laat u 1 of 2 druppels toetswater op de streep vallen en wacht enkele seconden de chemische reactie af. Blijft de streep staan en wordt het rood? Dan heeft u te maken met echt zilver. In principe geldt des te roder, des te zuiverder. Maar dit biedt nog geen 100% zekerheid omdat het ook kan gaan om een verzilverde item. Om dit uit te kunnen sluiten kunt u een stuk wegvijlen en de onderste laag opnieuw testen.
Zilver testen met een magneet:
Zilver is een non-ferrometaal. Dat wilt zeggen dat het niet of nauwelijks magnetisch is. Wordt uw item toch aangetrokken door magneten? Dan kunt u alvast uitsluiten dat het geen zilver is. Echter zijn er zeer sterke magneten die lichte aantrekkingskracht kunnen uitoefenen tegenover zilver. Deze worden dan ook gebruikt voor de zogenoemde glijdtest. Bij deze methode laat men het zilver over een extreem krachtige magneet glijden en kijkt hierbij naar de snelheid waarmee het zilver eroverheen glijdt. Deze toetsmethode is niet geschikt voor beginners omdat de nodige kennis en ervaring om de uitkomst te vertalen in nuttige informatie meestal ontbreekt.
Tot slot:
Met de bovenstaande informatie en een gezond portie verstand kunt u al een hoop ellende voorkomen. Wees altijd extra voorzichtig als het om kostbare edelmetalen gaat en koop deze dan ook alleen bij betrouwbare leveranciers. Heeft u toch nog zilver waarover u twijfelt? Laat deze dan testen door professionals.