• Gratis verzending vanaf €5000
  • Afhalen op kantoor ook mogelijk (Rotterdam)
  • 085-0003384 (Ma t/m vrij 09:00 - 11:00)
  • Door klanten beoordeeld met 9,6!
  • Gratis verzending vanaf €5000
  • Afhalen op kantoor ook mogelijk (Rotterdam)
  • 085-0003384 (Ma t/m vrij 09:00 - 11:00)
  • Door klanten beoordeeld met 9,6!

Zilver testen?

U kunt uw zilver op verschillende manieren testen. De meeste zilver test methodes zijn minder betrouwbaar, en bieden niet zoveel zekerheid. Wilt u echt zeker zijn van uw zaak? Laat uw zilver testen met een XRF spectrometer, dit is een apparaat waarmee het metaal door middel van straling geanalyseerd kan worden.

Zilver testen met ijs:

Deze methode wordt vaak aangeprezen als u op Google zoekt naar zilver test methodes. Wij raden deze methode echter af omdat het onvoldoende zekerheid geeft, en er teveel omstandigheden zijn die de uitkomst kunnen manipuleren. Ook is de uitslag eerder subjectief dan objectief. Deze methode gaat als volgt: u haalt een ijsblokje uit de vriezer en legt deze op uw zilver munt of baar. Als het gaat om echt zilver, dan zou het ijs (opvallend) sneller moeten smelten dan normaal. Dit komt omdat zilver warmte zeer goed geleidt.

Zilver testen met klank:

Deze methode is vooral geschikt voor zilver munten en platte 1 Troy ounce zilverbaren. Als u twee zilvermunten tegen elkaar aantikt zou er een hoge naklank te horen moeten zijn. U kunt hiervoor het beste een munt of baartje op de top van uw wijsvinger balanceren. Sla daarna met een andere zilvermunt zachtjes op het randje van de op uw vinger gebalanceerde munt. Als het goed is, is de hoge toon duidelijk te horen. Als u dit probeert met twee munten die niet van zilver zijn, moet het verschil duidelijk te horen zijn.

Zilver testen met toetswater en toetssteen:

Deze zilver toetsmethode is de meest gebruikelijke van al het bovenstaande, en ook erg toegankelijk. U kunt tegenwoordig vrij goedkoop setjes toetswater en toetssteen bestellen op het internet om deze methode toe te passen. Let hier wel mee op, gezien de goedkopere varianten niet altijd betrouwbaar zijn. Het werkt als volgt: u krast met het zilveren item op de toetssteen totdat er een streep zichtbaar wordt. Vervolgens laat u 1 of 2 druppels toetswater op de streep vallen en wacht enkele seconden de chemische reactie af. Blijft de streep staan en wordt het rood? Dan heeft u te maken met echt zilver. In principe geldt des te roder, des te zuiverder. Maar dit biedt nog geen 100% zekerheid omdat het ook kan gaan om een verzilverde item. Om dit uit te kunnen sluiten kunt u een stuk wegvijlen en de onderste laag opnieuw testen.

Zilver testen met een magneet:

Zilver is een non-ferrometaal. Dat wilt zeggen dat het niet of nauwelijks magnetisch is. Wordt uw item toch aangetrokken door magneten? Dan kunt u alvast uitsluiten dat het geen zilver is. Echter zijn er zeer sterke magneten die lichte aantrekkingskracht kunnen uitoefenen tegenover zilver. Deze worden dan ook gebruikt voor de zogenoemde glijdtest. Bij deze methode laat men het zilver over een extreem krachtige magneet glijden en kijkt hierbij naar de snelheid waarmee het zilver eroverheen glijdt. Deze toetsmethode is niet geschikt voor beginners omdat de nodige kennis en ervaring om de uitkomst te vertalen in nuttige informatie meestal ontbreekt.

Tot slot:

Met de bovenstaande informatie en een gezond portie verstand kunt u al een hoop ellende voorkomen. Wees altijd extra voorzichtig als het om kostbare edelmetalen gaat en koop deze dan ook alleen bij betrouwbare leveranciers. Heeft u toch nog zilver waarover u twijfelt? Laat deze dan testen door professionals.