• Gratis verzending vanaf €5000
  • Afhalen op kantoor ook mogelijk (Rotterdam)
  • 085-0003384 (Ma t/m vrij 09:00 - 11:00)
  • Door klanten beoordeeld met 9,6!
  • Gratis verzending vanaf €5000
  • Afhalen op kantoor ook mogelijk (Rotterdam)
  • 085-0003384 (Ma t/m vrij 09:00 - 11:00)
  • Door klanten beoordeeld met 9,6!

Prijzen en premies munten en baren.

Waarom kosten zilverbaren over het algemeen een stuk duurder dan zilvermunten? Waarom kost de ene zilvermunt duurder dan de ander terwijl ze beiden van hetzelfde gewicht zijn? Is investeren in fysiek zilver wel rendabel ondanks de premies? Hoe koop ik zo goedkoop mogelijk zilver? Dit zijn vragen die wij vaak gesteld krijgen. Daarom hebben wij deze informatieve pagina opgesteld om het een en ander uit te leggen.

Zilverbaren:

Zilverbaren bestaan in allerlei soorten, vormen, en maten. De meest voorkomende gewichten zijn tussen de 1 gram en de 15 kilogram. Onder de liefhebbers en verzamelaars van zilverbaren is de 1 oz (Troy Ounce) zilverbaar het populairst, maar de beleggers en investeerders zullen eerder baat hebben bij zilverbaren vanaf 1 kilogram. Het zit namelijk zo: de kleinere zilverbaartjes vertegenwoordigen meestal een meerwaarde tenopzichte van de zilverprijs. Des te kleiner (lees: lichter) het baartje, des te minder de waardebepaling wordt beïnvloed door de zilverkoers. Bijvoorbeeld: een Drijfhout zilverbaartje van 10 gram in goede conditie kan op de particuliere markt €25 opbrengen (dat is maar liefst €2,5 per gram) terwijl een willekeurige 1 kilogram zilverbaar ''slechts'' €800 oplevert (dit is op basis van de koers op het moment van schrijven). Het prijsverschil in de bovengenoemde voorbeeld heeft te maken met o.a. maakloon, schaarsheid en verzamelwaarde. Vooral de geliefde 1 oz zilverbaren zijn in Nederland moeilijker te verkrijgen, deze moeten meestal vanuit Amerika worden geïmporteerd en daarbij komen hoge kosten kijken. Ook is het voor de Nederlandse edelmetaal handelaren en ''bullion dealers'' niet zo aantrekkelijk om zilverbaren te verkopen omdat deze in veel gevallen worden belast met 21% BTW.

Betekent dit dat 1 oz zilverbaren minder geschikt zijn als investering? Wij zijn natuurlijk geen beleggingsadviesbureau maar wij vinden van niet! De 1 oz zilverbaren houden hun waarde meestal vast en zullen, zolang in goede conditie bewaard, meestal in waarde toenemen. Veel 1 oz zilverbaren zijn vanwege schaarsheid en beperkte oplage fors in waarde toegenomen. Hiervan een goed, recent voorbeeld: de 1 oz James Bond 007 zilverbaar koste begin 2020 nog gemiddeld slechts €32 per stuk, en gaat nu bij de meeste webshops voor rond €50 ''over de toonbank'' terwijl de zilverprijs ten opzichte van toen licht is gedaald. Ook wordt het vragen van een premie bovenop de zilverkoers bij het verkopen van uw zilverbaren op de particuliere markt algemeen geaccepteerd. Hier doen wij ook aan mee: wij kopen namelijk graag uw zilverbaren van u over voor de huidige zilverprijs inclusief een flinke toeslag!

Zilveren beleggingsmunten:

Zilveren munten vallen over het algemeen beter in de smaak bij beleggers. Dit is omdat munten makkelijker te verkrijgen zijn in grote hoeveelheden en niet worden belast met 21% BTW waardoor ze goedkoper zijn. Ook zijn er veel munten met een flinke verzamelwaarde. Zo worden de meeste zilvermunten, indien in goede conditie bewaard, met de jaren meer waard onder liefhebbers en verzamelaars. De populairste zilveren munten zijn: Maple Leaf zilver, Philharmoniker zilver, Australian Kangaroo zilver, en Krugerrand zilver. Deze munten vertegenwoordigen ieder naast de zilverwaarde en de (geringe) verzamelwaarde ook een nominale waarde van het vermelde bedrag in vermelde valuta. Dit betekent dus dat zij ook gebruikt kunnen worden als wettig betaalmiddel in het land van uitgifte. De nominale waarde is meestal veel kleiner dan de waarde van het zilver, en dient tegelijkertijd als een soort verzekering: al zou de zilverkoers theoretisch op een onverwachtse, rampzalige manier naar €0,01 per kilo zakken, blijven de munten in ieder geval hun nominale waarde behouden.

Zilveren munten kun je vinden in allerlei gewichten maten en legeringen, van minder als 1 gram tot en met ruim 10 KG! Over het algemeen geldt ook hier: des te kleiner de munt, des te meer premie u betaalt - met uitzondering van de meest gangbare eenheid, de ''1 troy ounce'' munten, deze zijn bijna altijd de goedkoopste.

Zilveren muntbaar:

Muntbaren zijn baren met een nominale waarde, deze gelden dus ook als wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Deze type baren zijn om bovengenoemde reden dan ook niet belast met 21% BTW. Om deze reden is het aanbieden van muntbaren voor edelmetaal handelaren en Nederlandse bullions aantrekkelijker en zijn deze dan ook vaker te vinden in de webshops. Als u bij Nederlandse webshops rondkijkt heeft u dus een grotere kans om een muntbaar te vinden dan dat u een reguliere zilverbaartje vindt. Een bekend voorbeeld van een muntbaar is de Rectangular Dragon van Perth Mint, wat overigens een zeer mooi en geliefd (munt)baartje is!

Wat is de goedkoopste manier om fysiek zilver te kopen? / Waar betaal ik het minst premie op?

Wilt u zo goedkoop mogelijk fysiek zilver kopen? Dan zijn onze volle tubes zilveren munten of monsterboxxen wellicht interessant. Onze muntbaren kunnen ook erg voordelig uitpakken. Bestelt u voor €30,000,- of meer? Dan kunt u het best contact met ons opnemen zodat wij een speciale prijs voor u kunnen maken. Hoe dan ook, als u opzoek bent naar fysiek zilver van de hoogste zuiverheid, kunnen wij u altijd voorzien van de beste deals.

Tot slot

Om een lang verhaal kort te maken, sluiten wij af met een opsomming van antwoorden welke verwerkt zijn in de bovenstaande tekst:

1. Zilverbaren kosten over het algemeen duurder dan zilvermunten vanwege schaarsheid, verzamelwaarde, importkosten en BTW.

2. Zilverbaren, waaronder ook de 1 oz en kleinere zilverbaren, zijn volgens ons uitstekend geschikt als (kleine) investering omdat deze meestal in waarde toenemen vanwege schaarsheid en verzamelwaarde. Ook is bij verkoop op de particuliere markt, het vragen van een premie bovenop de zilverprijs algemeen geaccepteerd.

3. Zilveren beleggingsmunten worden niet belast met 21% BTW, maar volgens de ''margeregeling'', dus voor de consument praktisch gezien belastingvrij.

4. Als u zo min mogelijk premie op de koersprijs wilt betalen, zou u misschien kunnen kijken of oud gulden zilver iets voor u is. Echter gaat dit dan niet om puur zilver maar om een lagere zilverlegering. Om deze weer puur te krijgen is een ingewikkeld proces vereist. Hierdoor kunt u netto gewicht verliezen, en kan uw zilver minder waard worden. Daar bovenop komt ook kijken dat u, bij het verkopen van uw zilveren guldens meestal spotprijs minus 2% krijgt, terwijl u bij zuiver zilveren beleggingsmunten meestal spotprijs plus 6-9% krijgt.

Voor de goedkoopste zuiver zilveren munten kunt u het best kijken naar de meest gangbare beleggingsmunten, zoals de meest gangbare munten van het laatste slagjaar. Ook kunt u muntbaren overwegen.

Disclaimer: Zilverbaartje.nl is geen beleggingsadviesbureau en geeft geen beleggingsadvies.