• Gratis verzending vanaf €5000
  • Afhalen op kantoor ook mogelijk (Rotterdam)
  • 085-0003384 (Ma t/m vrij 09:00 - 11:00)
  • Door klanten beoordeeld met 9,6!
  • Gratis verzending vanaf €5000
  • Afhalen op kantoor ook mogelijk (Rotterdam)
  • 085-0003384 (Ma t/m vrij 09:00 - 11:00)
  • Door klanten beoordeeld met 9,6!

Kwaliteit (numismatiek)

De kwaliteit van munten en baren wordt bepaald door de slijtage. De hoeveelheid slijtage, of juist gebrek ervan, wordt aangeduid en onderverdeeld in een aantal classificaties. Deze vertellen over de conditie van een munt of baar, maar zijn niet altijd even accuraat vanwege het beperkt aantal classificaties en blijven uiteindelijk subjectief.

Bij munten en baren wordt er gekeken naar de details en de hoogste punten van de beeldenaar. Zijn deze glanzend en gedetailleerd? Dan is de munt of baar niet of weinig versleten. Zijn deze dof en ongedetailleerd? Dan is de munt of baar versleten en in matige conditie.

Hieronder vindt u een overzicht van de officiële kwaliteitsaanduidingen voor munten*, met daarbij het algemeen geaccepteerde interpretatie. We beginnen bij 1, de laagste classificatie, en bouwen op naar 7, de hoogste classificatie. (De onderstaande aanduidingen worden gebruikt in Nederlandstalige gebieden, in de Verenigde Staten en Canada wordt er gebruik gemaakt van een numerieke schaal met 70 punten)

  1. Redelijk: Versleten, soms zelfs slecht herkenbaar.
  2. Goed: De munt is deels weggesleten, maar nog wel goed herkenbaar.
  3. Zeer Goed (ZG): Kleine details zijn weggesleten, afbeeldingen zijn meer dan silhouetten.
  4. Fraai (FR): Kleine details zijn weggesleten, afbeeldingen zijn duidelijk maar minder gedetailleerd geworden, de munt of baar heeft grotendeels zijn originele metaalkleur behouden. Vaak is dit de minimum conditie voor een verzamelaar van munten en zilverbaren.
  5. Zeer Fraai (ZFr): Het geringe slijtage is niet storend, afbeeldingen zijn scherp en missen slechts kleine details. De munt of baar heeft zijn originele metaalkleur behouden.
  6. Prachtig (Pr): Enige slijtage is alleen van dichtbij te zien, en de munt of baar heeft zijn originele metaalkleur behouden.
  7. Fleur de Coin (FdC)/Brilliant Uncirculated (BU): Munt of baar is niet in omloop geweest, enige imperfecties zijn ontstaan tijdens het fabriceren.

Hoewel Fleur de Coin en Brilliant Uncirculated het zelfde betekenen, en de meeste (Europese) landen de term Brilliant Uncirculated hanteren, zegt men in sommige landen (zoals bijvoorbeeld België) Fleur de Coin.

Als een munt of baar tussen 2 kwaliteitsaanduidingen in zit, kan de conditie van de munt of baar worden gespecificeerd door er een ''+'' of ''-'' achter te zetten. Bijvoorbeeld: ZFr+ is een betere conditie dan ZFr maar een slechtere conditie dan Pr-. Ook kan het zijn dat een zijde van de munt of baar in betere conditie is dan de andere zijde, dit wordt aangeduid door beiden condities apart te vermelden met daar tussen een schuine streepje. Voorbeeld : ZFr/Pr.

Slagtechnieken (niet van toepassing op gegoten baren)

Circulation strike: Normale productie.

Brilliant Uncirculated (BU): Normale productieslag maar afzonderlijk opgevangen en niet los vervoerd om het ontstaan van krasjes te voorkomen. Meestal worden deze vanuit de munthuis al verpakt voor losse verkoop.

Prooflike: Zelfde als BU, maar minder snel en met meer kracht geslagen, Hierdoor ontstaat er een spiegelend muntbeeld.

Proof: Zelfde als prooflike, maar dan met gepolijste stempels geslagen. Dit zorgt voor een spiegelend veld en een doffere/wittere beeld.

De slagtechniek beschrijft niet altijd de conditie van een munt (of baar). Een ''prooflike'' munt kan bijvoorbeeld slecht bewaard zijn, waardoor hij ZFr is geworden.

*Alhoewel de bovenstaande termen en aanduiding officieel niet worden gebruikt bij baren, en sowieso al niet van toepassing zijn op gegoten baren, zullen wij deze termen gebruiken om de kwaliteit van onze baren (en munten) aan te duiden.